گاهشمار قیام خونین و سرکوب مردم ایران

کشتار آبان ۹۸

پنجشنبه ۲۳ آبان ۹۸

در حالیکه زمزمه ها و شایعاتی مبنی بر افزایش قیمت بنزین و سهمیه بندی آن وجود دارد دولت رسما اعلام می کند که هنوز تصمیمی برای افزایش قیمت بنزین گرفته نشده است.

بامداد ۲۴ آبان ۹۸

در اولین ساعات نیمه شب یعنی کمتر از ۲۴ساعت بعد دولت رسما اعلام میکند؛ بنزین سهمیه بندی شده و قیمت آن ۲۰۰درصد افزایش خواهد داشت یعنی هر لیتر بنزین سهمیه بندی ۱۵۰۰تومان و هر لیتر بنزین آزاد ۱۰۰۰تومانی ۳۰۰۰تومان میشود.

پیش از ظهر ۲۴ آبان

در اهواز مردم در مناطقی از شهر تجمع می کنند و با شعار"اهوازی با غیرت ماشینت رو خاموش کن" از شهروندان می خواهند، بنزین نزنند. در مشهد هم مردم در بلوار وکیل آباد اقدام به خاموش و متوقف کردن خودرو های خود می کنند و شعار "روحانی حیا کن مملکت رو رها کن" سر می دهند. دامنه اعتراضات به سرعت در۱۹۰شهر ایران از جمله تهران، بهبهان، سیرجان و امیدیه گسترش پیدا می کند. در اهواز نیروهای ضدشورش در فلکه کیان پارس این شهر با مردم درگیر می شوند.

عصر جمعه ۲۴ آبان

در امیدیه معترضین جاده منتهی به برازجان را با ترافیکی سنگین می بندند. در مشهد معترضین شعار" دیکتاتور حیا کن، مملکت رو رها کن سر می دهند و نیروهای سرکوبگر به پرتاب گاز اشک آور به طرف جمعیت متوسل می شوند. در بهبهان مردم شعار" بنزین گرانتر شده، فقیر فقیرتر شده" سر می دهند و یک شعبه بانک ملی به آتش کشیده می شود.در سیرجان دامنه اعتراضات شدت می گیرد و علاوه بر سوختن یک پمپ بنزین در آتش، یک شهروند معترض هم در حمله نیروهای امنیتی کشته می شود.

شامگاه ۲۴ آبان

در شهرک قدس تهران تجمع های اعتراضی بالا می گیرد، مردم اقدام به تظاهرات و سردادن شعارهای ضد حکومتی می کنند. وزارت ارتباطات اینترنت تلفن همراه را در شهرهای مشهد، امیدیه، بهبهان و اهواز مختل می کند.

شنبه ۲۵ آبان

اعتراضات به سرعت در حال گسترش است و به ویژه در شهر تهران و شهرستان‌های غرب این استان از جمله قلعه‌حسن‌خان(شهر قدس)، شهریار و اسلامشهر به شدت بالا گرفته است. مردم چندین اتوبان کلیدی شهر از جمله اتوبان همت، اتوبان تهران-کرج ، بلوار بابایی و تهرانپارس را می بندند و شعار میدهند: «پول نفت گم شده خرج فلسطین شده»، «مرگ بر گرانی» و «مرگ بر دیکتاتور» ، «نترسید نترسید ما همه با هم هستیم»، «توپ تانک فشفشه، آخوند باید گم بشه» و بدین صورت اعتراضاتی که با گرانی بنزین جرقه آن خورده شده به واسطه نارضایتی مردم از جنایات، فساد و سرکوب معترضین به سرعت حکومت را نشانه میرود.

معترضان در شرق

تهران، اتوبان امام علی را مسدود میکنند و با نیروهای انتظامی که به سمت مردم گاز اشک‌آور پرتاب می کنند، درگیر می شوند. در شهریار معترضین نماد انگشتر خمینی را که در میدان این شهر قرار دارد به آتش می کشند و این شهر صحنه تیراندازی و اصابت گلوله به تعدادی از معترضان می شود.

در شیراز و

اصفهان مردم معترض در حالیکه خودروهای خود را در خیابان‌ها خاموش کرده اند شعار می دهند: «نه غزه، نه لبنان، جانم فدای ایران» در اصفهان و کرمان چندین پمپ بنزین به آتش کشیده می شود و دامنهٔ اعتراضات و درگیری‌ها در عرض چند ساعت به بندرعباس، ماهشهر، گچساران، خرمشهر، بابل، بیرجند، شوشتر، اندیمشک و قم می رسد.

اراک، تبریز،

بوشهر، ارومیه،کرمانشاه، سرپل ذهاب، سقز، مریوان، رشت، گرمسار، ساری، گرگان، یاسوج، دهدشت، جیرفت، رامهرمز، مریوان، جوانرود، پاسارگاد، دماوند، سنندج، بندر ریگ، یزد، نیشابور، چابهار، اهر، رودهن، زاهدان، قزوین، همدان و خرم‌آباد شهرهایی هستند که به سرعت درگیر کارزار اعتراضات میشوند. چند بانک در تهران، اندیشه، اسلام‌شهر، بهبهان، جادهٔ ساوه و رباط کریم و یک حوزه علمیه در اصفهان به آتش کشیده می شود.

از ساعت شش

عصر به وقت تهران، سرعت اینترنت در بسیاری از نقاط رو به کاهش می گذارد و این اختلال در اینترنت که به گفته موسسه "نت‌بلاکس" از شهر مشهد و روز جمعه آغاز شده در نهایت به قطعی سراسری اینترنت می انجامد. مقام‌های ایرانی اعلام می کنند اینترنت به‌دلایل امنیتی قطع شده و زمان بازگشت آن هم مشخص نیست. اولین واکنش از سوی آمریکا توسط مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده با تکرار سخن یکسال و نیم پیش خود صورت میگیرد؛" من پیامی برای مردم دارم: ایالات متحده صدای شما را می‌شنود. ایالات متحده از شما حمایت می‌کند. ایالات متحده با شماست."

مجمع تشخیص

مصلحت نظام درباره افزایش بنزین اعلام بی خبری می کند و کشته شدن یکی از معترضین سیرجانی توسط فرماندار سیرجان تایید میشود. چندین استاندار درخواست می کنند تا این افزایش قیمت بنزین به تعویق بیوفتد و برخی از نمایندگان نسبت به عملکرد حکومت و شدت گرفتن دامنه اعتراضات ابراز نگرانی می کنند. با این حال بسیاری از خبرنگاران اعلام می کنند که برای پوشش اخبار اعتراضات تحت فشار هستند و دادستان کل کشور معترضین را اخلال گر می نامد و از برخورد جدی با آنها می گوید.

علارغم قطعی اینترنت

و با تلاش شهروندان داخل و خارج کشور گزارش هایی از به خشونت کشیده شدن اعتراضات مخصوصا در تهران، معالی آباد شیراز، تبریز و بهبهان توسط نیروهای سرکوبگر در فضای مجازی منتشر میشود و در برخی از ویدئوها، شهروندان از مجروح شدن معترضان سخن می‌گویند. گزارش‌هایی از تیراندازی در این شهرها نیز منتشر میشود.

مدارس تهران،

شیراز و اصفهان برای دو روز متوالی تعطیل اعلام میشود و درگیریهای شدیدی بین مردم و نیروهای سرکوبگر در جاده ساوه اتفاق می افتد. دو شاهد عینی مرگ یک نفر در جریان اعتراض‌های بهبهان را تایید می کنند. به گفته شاهدان عینی به خاطر شدت سرکوب تظاهرات بیمارستان‌ها و مراکز درمانی شهر بهبهان در حال آماده‌باش به سر می‌برند. یکی از فعالان مدنی کرد کشته شدن یکی از معترضین در جریان اعتراض‌های مریوان را تایید می کند. در عین حال برخی منابع خبری کرد می‌گویند که تعداد کشته شدگان این شهر بیش از یک نفر است.

در زینبیه

اصفهان اعتراضات به اوج خود می رسد و معترضین اقدام به آتش زدن لاستیک می کنند. در این بین نیروهای امنیتی با مردم درگیر می شوند. شاهین شهر و قهدریجان نیز صحنه اعتراض مردمی است که شعار می‌دهند: «آسید علی ببخشید، دیگه باید بلند شید»،«سید علی حیا کن، مملکتو رها کن»،«چه اشتباهی کردیم که انقلاب کردیم». «نه غزه، نه لبنان»

در گلشهر

کرج یک نفر از معترضین به دست نیروهای امنیتی کشته می شود. در محله معالی‌آباد شیراز نیز یکی دیگر از معترضین به افزایش قیمت بنزین توسط کلانتری گلدشت شیراز هدف گلوله قرار می گیرد و کشته می شود. در سیرجان فردی به نام روح الله نظری فتح آباد، ۳۷ساله توسط مأموران از ناحیه سر هدف قرار می گیرد و کشته می شود. همینطور شمار زیادی از تظاهرکنندگان مجروح میشوند و به علت کثرت مجروحان بیمارستان سیرجان قادر به پاسخ‌گویی به مجروحین نبوده و مجروحان به بیمارستان سیدالشهدای کرمان منتقل می شوند.

تعداد کشته شدگان

به سرعت رو به افزایش است و وزیر کشور علارغم خشم مردم، تنها هشدار می دهد:«با توجه به اسناد و مدارکی که از این موضوع تهیه می‌شود با دوربین‌هایی که در میان جمعیت تصویربرداری می‌کنند و دوربین‌هایی که در مناطق مختلف نصب هستند و نهایتا با شناسایی دقیق این‌ها با آنان برخورد خواهد شد.»

یکشنبه ۲۶ آبان

اعتراضات همچنان در شهرهای مختلف ادامه دارد. بیش از ۱۰۰ نقطه کشور همچنان درگیر اعتراضات است و بیش از هزار نفر از معترضان دستگیر شده اند. ۴۰ نفر از معترضان در جریان اعتراضات در یزد دستگیر می شوند.کشته شدن یکی از معترضان در شهریار تایید می شود. گزارشاتی مبنی بر کشته شدن دو نفر از فرماندهان سپاه فجر شیراز توسط یک افسر نیروی انتظامی هنگام ابلاغ دستور به عناصر تحت فرمان خود، جهت شلیک به تظاهرکنندگان و معترضان، در فضای مجازی منتشر می‌شود که این عمل افسر نیروی انتظامی باعث جان‌باختن خود او نیز میشود (این خبر هرگز تائید نشد).

تعداد کشته شدگان

در درگیری مأموران امنیتی با مردم تا این زمان به ده‌ها نفر رسیده‌است. در برخی شهرها، شاهدان از شلیک مستقیم گلوله به معترضان خبر می‌دهند.علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی در جلسه با مجلس، تعداد کشته شدگان را اعلام نمی کند. در شهریار "بین ۶۰ تا ۷۰ نفر" مجروح شده اند. اما مسئولین اعلام می کنند، مشخص نیست چه تعداد از این مجروحین، شهروندان معترض و چند نفر ماموران امنیتی هستند.

در صادقیه

تهران درگیری مردم با نیروهای انتظامی شدت میگیرد و در تمام نقاط این منطقه درگیری در کوچه‌ها و خیابانها ادامه دارد و عکس‌های خامنه‌ای و روحانی آتش زده می‌شود.در تهران خبر اعتراضات در بازار تهران تایید میشود و بازار و مترو اصفهان در روز ۲۶ام عملا تعطیل است.در دانشگاه تهران نیز دانشجویان با شعارهای «مرگ بر دیکتاتور، اصول گرا اصلاح طلب دیگه تمومه ماجرا، اسلامو پله کردند مردمو ذله کردند، ملت گدائی میکند آقا خدائی میکند و بنزین گرانتر شده ولی فقیه وقیح تر شده» به اعتراضات می پیوندند.

رسانه های داخلی

رسما "از پوشش خبری جدی و فراگیر ناآرامی ها منع می شوند."خامنه ای در سخنرانی اش از معترضین با عنوان اشرار و عامل بیگانه نام می برد. کاخ سفید به طور رسمی سرکوب معترضین و کشته شدن آنها را محکوم می کند.

دوشنبه ۲۷ آبان

با بالاگرفتن دامنه اعتراضات در ماهشهر و درگیری معترضین در مسیر منتهی به پتروشیمی ماهشهر نیروهای امنیتی اقدام به استفاده از تجهیزات سنگین جنگی مانند تانک و تیربار در سطح شهر می کنند. در میدان جراحی ماهشهر نیروهای سرکوبگر با تظاهرکنندگان درگیر می شوندو با دوشکا و تیربار معترضین را به رگبار می بندند. معترضین به سمت نیزاری که در آنجا قرار دارد فرار می کنند اما نیروهای امینتی همچنان معترضین بی گناه و بدون اسلحه را هدف قرار می دهند در این درگیری که از آن به عنوان فجیع ترین کشتار آبان یاد میشود دست کم ۲۳ نفر و به گفته برخی منابع تا ۱۰۰ معترض بی گناه کشته می شوند.

تظاهرات دامانگیر

بیش از ۱۰۰شهر ایران است. آمار کشته شدگان تایید شده به ۶۲تن رسیده و بیش از ۱۰۰ها معترض زخمی هستند و از بیم دستگیری جرات رفتن به بیمارستان ها را برای مداوا ندارند. مترو اصفهان برای دومین روز پیاپی تعطیل شده. در شیراز امتحانات دانشگاه لغو و کلیه کلاس ها برای دو روز تعطیل می شود. در یزدان شهر درگیری ها بالا گرفته است و معاون کلانتری شهردر درگیری ها کشته می شود. سپاه پاسداران با صدور بیانیه‌ای معترضین را به برخورد قاطع تهدید میکند.

سپاه در استان

البرز ۱۵۰ نفر از معترضین را با اتهام "لیدرهای مخل امنیت" بازداشت می کند. در شهرهای مختلف بانک ها، مراکز دولتی و پمپ بنزین های زیادی به صورت سازمان یافته تخریب میشوند و در بعضی مناطق ماموران با لباس ویژه اقدام به تخریب اموال عمومی می کنند. در پی این حوادث فرمانده بسیج ایران معترضین را متهم به "شرارت و اقدامات خرابکارانه" می کند.

در خوزستان

۱۸۰ نفر دستگیر میشوند و سپاه فجر استان فارس دو نفر از معترضین را تحت عنوان "فریب‌خوردگان و لیدرهای وابسته به گروه‌های معاند" دستگیر می کند. سپیده قلیان فعال مدنی که با وثیقه آزاد شده دوباره به جرم شرکت در تظاهرات دستگیر میشود. چند نفر از دانشجویان دانشگاه تهران هم بعد از پایان تجمعات در بیرون از دانشگاه بازداشت می شوند. دادستان عمومي و انقلاب كرمانشاه هم تظاهرکنندگان را مفسد فی الارض می نامد.

جنازه ۱۶ نفر

از کشته‌شدگان اعتراضات در کرمانشاه به بیمارستان منتقل میشود. بسیاری از کشته‌شدگان به سرشان تیراندازی شده است و حدود ۱۰۰ زخمی در این روز به بیمارستان این شهر مراجعه می کنند. مردم در پل چمران اصفهان یکی از بیلبورد های خامنه ای را آتش می زنند و در تهرانسر درگیری های شدیدی بین مامورین امنیتی و مردم معترض اتفاق می افتد.

سخنگوی دولت

حسن روحانی اعلام می کند تا یکی دو روز آینده اینترنت برخی استان‌ها که مشکل امنیتی در آن وجود ندارد، وصل خواهد شد. وزیر ارتباطات رسما اعلام می کند که اینترنت مختل نشده بلکه با تصمیم شورای امنیت قطع شده است.

سه شنبه ۲۸ آبان

در بخش هایی از تهران نیروهای ضدشورش با تجهیزات مخصوص در حاشیه شهر مستقر هستند. ۳۰ تن از معترضین در زنجان و تعدادی دیگر در شهر جم بوشهر دستگیر می شوند و در شهر قدس (قلعه حسن‌خان) در جنوب تهران به معترضین با اسلحه جنگی تیراندازی‌ می شود.در کرمانشاه هم تصاویری مبنی بر شلیک مستقیم به معترضین به دست رسانه ها میرسد.

سازمان عفو بین الملل

شمار کشته شدگان توسط جمهوری اسلامی طی ۵ روز نخست اعتراضات در ایران دستکم ۳۰۴ تن اعلام می کند. به گفته این سازمان ویدئوهای تایید شده، گزارش‌های شاهدان عینی و همچنین اطلاعات جمع‌آوری شده توسط فعالان حقوق بشر در خارج از کشور نشان می‌دهد که "نیروهای امنیتی ایران به شکل غیرقانونی و مستمر" در حال کشتن معترضان هستند و روش‌های پر از خشونت نیروهای امنیتی در حالی رخ داده که اعتراض‌ها "مسالمت‌آمیز" است.

سازمان ملل

نسبت به جان معترضین ابراز نگرانی می کند و سازمان های مختلف بین المللی نسبت به قطع اینترنت و خفقان موجود اعتراض و ابراز نگرانی می کنند.سازمان عفو بین‌الملل از شمار بالای کشته‌ها، زخمی‌ها و بازداشتی‌ها در اعتراضات ایران «وحشت‌زده» شده و نگران قطعی اینترنت برای «سرکوب خونین» در خلاء خبری است.

جمهوری اسلامی

با سطحی از وحشیگری متفاوت وارد قلمرو جدیدِ رژیمی با سابقه چهاردهه سرکوبگری شد و از یک خط قرمزِ سرعت در خونریزی و بی رحمی، عبور کرد و با قطع سراسری اینترنت برای یک هفته سعی در پاک کردن صورت مساله داشت. در میان کشته شدگان و معترضین کودکان ۱۳تا ۱۵ ساله و حدود ۴۰۰زن نیز به چشم می‌خورند. تعداد مجروحین در این اعتراضات بالغ بر ۴ هزار نفر از سوی مطبوعات و عفو بین الملل اعلام شده است.

بسیاری از معترضین

هنگام مراجعه به بیمارستان ها و مراکز درمانی با وجود داشتن وضعیت نامساعد دستگیر و مستقیما به بازداشتگاه ها منتقل شده اند و تا امروز هم تعداد زیادی از آنها در شرایط نامساعد و کماکان در وضعیت بلاتکلیفِ بازداشت هستند. تعدادی از معترضین هم تنها با قرار وثیقه های بسیار سنگین تا زمان تشکیل دادگاه موقتا آزاد هستند. خانواده های داغ دیده در قبال تحویل جسد عزیزانشان مجبور به پرداخت مبالغ هنگفت شده اند و برای اجرای مراسم یادبود تحت فشارهای شدید امنیتی قرار دارند.

به خانواده ها

گفته شده که در مصاحبه با رسانه ها فرد کشته شده را معترض عنوان نکنند و بگویند تنها رهگذری بوده که توسط اشرار کشته شده است. بسیاری از این خانواده ها با فشار نیروهای امنیتی برای عنوان کردن این مطالب مجبور شدند مقابل دوربین صدا و سیمای رژیم قرار بگیرند. اسامی تعداد زیادی از بازداشت شدگانی که رژیم آنها را متهم به لیدری تظاهرات کرده است و سرنوشت آنها مشخص نیست.

بازداشتیها

تحت شکنجه و فشار نیروی های امنیتی قرار دارند و صدا و سیمای جمهوری اسلامی برای گرفتن اعترافات اجباری از این معترضین با نیروهای سرکوب گر همکاری می کند. خبرگزاری رویترز، ۲۳ دسامبر ۲۰۱۹ در گزارشی ویژه از کشته شدن حدود ۱۵۰۰ نفر و ۷۰۰۰ بازداشتی طی اعتراضات آبان‌ماه ایران خبر می دهد.این خبرگزاری به نقل از سه منبع موثق درون محفل رهبر جمهوری اسلامی و فرد چهارمی که یک مقام رسمی رژیم است، می نویسد:

خامنه ای

در شامگاه یکشنبه ۲۶ آبان در جلسه با سران رژیم و نیروهای امنیتی در حالیکه از سوزاندن تصویر خود و مجسمه‌ای مربوط به روح‌الله خمینی، خشمگین بوده به صراحت دستور داده که تظاهرات به واکنشی قاطع نیاز دارد و هشدار داده‌است که اگر مقامات حاضر در جلسه بلافاصله اعتراضات را متوقف نکنند، او آنها را مسئول پیامدهای آن خواهد دانست. به گفتهٔ منابع رویترز کسانی که در جلسه حضور داشتند موافق بودند که تظاهرکنندگان قصد سرنگونی جمهوری اسلامی را دارند زیرا بخش اعظم تظاهرکنندگان خواستار بازگشت رضا پهلوی به ایران و سقوط جمهوری اسلامی شده بودند.

نیویورک تایمز

در خبری از سرکوب تظاهرات در ماهشهر توسط سپاه پاسداران نوشت سرکوبگران بین ۴۰ تا ۱۰۰ نفر از مردم تظاهرکننده در ماهشهر را قتل‌عام کرده اند. شبکه فرانس ۲۴ ویدیویی در بردارنده تصاویر کشته شدن معترضین منتشر کرد که در آن کشتار و شلیک مستقیم به معترضین را با تطابق محل ها و ویدیوهای ضبط شده اثبات کرده است. با گذشت ۳ماه از اعتراضات آبان موج دستگیرهای فعالین صنفی، مدنی، حقوق بشر، روزنامه نگاران، دانشجویان و افراد مرتبط با اعتراضات که توسط تصاویر ضبط شده و دوربین های موجود در سطح شهر شناسایی شده اند همچنان ادامه دارد.

جمهوری اسلامی

آمار کشته شدگان را ارائه نمی دهد و همچنان سعی در تکذیب آماری دارد که توسط مدافعین حقوق بشر و رسانه های بین المللی اعلام میشود. هنوز از اسامی دقیق کشته شدگان و سرنوشت بسیاری از معترضین و بازداشت شدگان اطلاعی در دست نیست!